2011. január 13., csütörtök

Úticél: Kambodzsa II. rész - készülődés, utazás

Akkor csapjunk is bele a lecsóba! Mire is számítson az, aki Kambodzsába utazik:

Ruhanemű (mi mással is kezdeném... :))

Az idő meleg. Tehát nem érdemes túl vastag pulcsikkal készülni, se bakanccsal. Mivel a repülőn általában az emberek hibernálására törekednek, ezért amúgy is visz magával mindenki egy melegebb felsőt. Ez elég lesz. A legmelegebb időszakban még erre sem lesz szükség. Viszont az esős évszakban és utána, az itteni „nagy hidegben” esténként jól jön vmi, amivel betakarhatjuk magunkat, főleg tuktukon vagy motoron száguldás közben. Zárt cipőt csak akkor hozzon bki is, ha dzsungeltúrára készül, a templomokat vietnami papucsban is meg lehet mászni es legalább nem kell belesülni a zokniba.

Évszakok:
December-február = hűvősebb/száraz
Március-május = meleg/száraz
Június-augusztus = meleg/esős
Szeptember-november = hűvősebb/esős

A többi kiegészítő mindenki szíve ügye. Kényelmes, nyúzható, pamutcuccok előnyben, úgyis beleizzadsz, koszos lesz a porban es ha meg mosodába is küldöd vhol, akkor pláne nem érdemes a legjobb ruhaneműket hozni. Ráadásul mindent meg lehet kapni a piacokon.
Tanácsos a bőrönd felét, nőknek a negyedét üresen hagyni (tudom, hogy működik). Aki betéved a piacokra, úgy sem tud majd ellenállni a sok csábító portékának. Ezzel mindenkinek érdemes számolnia. Vagy olyan ruhákat hozzatok, amiket nem sajnáltok itt hagyni.

Könyvek

Egy elég. Ha kiolvastad a legtöbb szálláshelyen vagy étteremben el tudod cserélni egy másikra vagy venni egy másolt példányt jó olcsón az egyik könyvesboltban. Bmelyik utcai könyves árusnál tudsz olcsón angkoros útikönyvet venni, úgyh azt sem kell hozni.

Pipere

A szupermarketben a fogkefétől kezdve a tusfürdőig mindent lehet kapni, ha a szálláson nem adnának.  Úgy csak a legszükségesebbeket érdemes hozni. A legtöbb szálláshelyen mellékelnek a szobába egy mini szappant, tusfürdőt, fogkefét és törölközőt. (Egy amolyan utazós mindent-magába- szívó türcsit azért be lehet tenni, az nem foglal sok helyet, de nagyobbat, semmiképpen és végszükség esetére egy szappant).

Védelem

Szúnyogriasztó magas DEET százalékkal nagyon jól tudni jönni, csak úgy, mint a magas faktorszámú naptej.  Ezek alap dolgok, de nem gond, ha kimarad a bőröndből, mert itt is beszerezhetőek. Csak ne maradjanak le a mindennapi használat során, mert különben marad a vakarózás égett bőrön…

Utazás

a) Levegőben

Nagyon sok irányból lehet repülővel Siem Reap-ot megközelíteni (Vietnám, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr). A legolcsóbb, eddigi tapasztalataink alapján, Egypt Air-rel Kuala Lumpur felől. Két fapados száll le mifelénk a Jetstar és az AirAsia. Ha Bangkok felől jönnétek, akkor érdemes tudni, h onnan egyetlen egy légitársaság szállít csak utasokat, ez a Bangkok Airways, helyzetéből fakadóan borsos áron. 

b) Száraföldön

Bangkok felől sokan inkább busszal közelítik meg Siem Reap-ot. Ezt a verzót mi még csak egyszer próbáltuk és akkor a Morchit nevezetű buszállomásról fejenként kb. 4 dolcsis jeggyel jutottunk el a határra (Aranyaprathet/Poipet), onnan pedig ketten 30 dolcsiért taxival (csökken az ár, ha más turistákkal is hajlandók vagy megosztani az autót) a végállomásunkra. PoiPet-ből van buszjárat is.
Bangkokban lehet olyan buszjegyeket is venni, utazási irodákban, amivel előre megváltod a szállításod a határra, majd onnan SR-ba, de azt nem tudod elkerülni, h végigvigyenek. Mindig le kell szállni a thai határon, átmászni a két ország között a határon, majd felszállni a kambodzsai oldalon a másik buszra, ami végigvisz.
Az egész út a határig kb. 4-5 óra (bangkoki forgalomtól függően), majd onnan még 2,5-3 SR. A határátkelés ideje embermennyiségtől függ.

Vietnám felől, Saigonból indulnak buszok a fővárosba, Phnom Penh-be, kb. 10-12 dolcsiért, az út, ha minden jól megy, 6 óra. Itt nincs szükség buszcserére, mint a thai határon.

Laosz felől már nehezebb dolga van minden turistának. Nincs egyenes buszjárat Siem Reap-ba, több átszálláson keresztül lehet csak ide eljutni (Stung Treng/Kratie - Kampong Cham – SR). Vigyázat, átverés-veszély előfordulhat a határon.

Megjegyzés: Kambodzsát elhagyva a repülőtereken 25 dolláros reptéri illetéket kell fizetni.

Vízum

Nem kell előre igényelni, a reptereken és a szárazföldi határátkelőkön mindenhol van lehetőség a vízumügyintézésre. Egy igazolványkép legyen nálad. Létezik online vízumigénylés is, de eddig csak azt hallottam, h gond van vele, nem fogadják el, pedig kéne (a reptereken talán nincs vele gond).
Akik szárazföldön lépnek be Kambodzsába thai földön, jó, ha tudják, h van pár megátalkodott, akik kedvesen felajánlják szolgálataikat, h segítenek elintézni a vízumot, soron kívül. Nem szabad engedni nekik bármennyire is hitelesnek tűnnek! Ez mind átverés! Először át kell jutni a thai útlevél ellenőrzésen, majd átsétálsz a határ egyik oldaláról a másikra, ahol a kambodzsai bevándorlási hivatal van. Ennyi, nincs szükség egyéb közreműködőkre.
A turista vízum 20 USD (egyszeri belépésre jogosít, nem megújítható), az üzleti pedig USD 25 (egyszeri belépés, megújítható).
Megjegyzés: magyar állampolgároknak, ha szárazföldön utaznak Kambodzsából Thaiföldre, ill. Laoszba (ide mindenkinek) vízumot előre kell igényelniük, a határon nem lehet venni. 

Folyt.köv...

1 megjegyzés:

  1. néhány tévedés: cambodiai vizumot nem lehet minden határárkelőn igényelni csak meghatározott helyeken.
    Az E -visa teljes mértékben elfogadott.kb. 2 munkanak alatt megjön.
    Magyar állampolgár kaphat vizumot a határon DE CSAK 15 NAPRA.Természetesen ezt is a kijelölt határárkelőhelyeken. Nyugi: Poipet nél minden felrérel oda vissza OK Van visa.

    VálaszTörlés