2010. október 15., péntek

Vizes blokk

Igazán benne vagyunk az esős évszakban! Az utóbbi napokban éjszakánként az tűnt fel, h ahányszor felébredtem mindig mintha dézsából zúdították volna ránk az esőt. Persze, ennek köszönhetően a levegő is felfrissül reggelre és nem ömlik rólunk a víz, de mindeközben tapasztaljuk a hátrányokat is. Siem Reap-ot kettészeli az azonos nevű folyó. Általában mindig attól rettegünk, h kiapad, nemhogy kiönt. Viszont a sok eső miatt a minap sokkolva szembesültem a belvárosi özönvízzel. A folyó szintje majdnemhogy egyenlő a parttal, sőt sok helyen már el is öntötte az utakat. Számomra mindez félelmetesnek tűnik, sosem volt részem árvízben, szemtől szemben, de a helyieket ahogy látom nem bénítja le túlzottan a helyzet. A gyerekek vígan fürdenek az autók között a hömpölygő barnaságban, a többiek közlekednek továbbra is mintha nem éppen vádliig érne a víz. Engem a hideg ráz, h ez rosszabb is lehet, hiszen, ami ebben a folyóban van, ismerve a khmerek szemetelési és egyéb higiéniás szokásait, az kimeríti a MINDEN fogalmát. Finnyás kisasszonyként sipítozva menekülnék akár egy csepp folyóvíztől is. Na de ez itt az élet része, nekem is meg kell barátkoznom vele és hazaérve rendszeresen megrohamozni a szappant. Ennyi! :)
A látványhoz hozzátartozik, h nem csak a folyó menti részek vannak víz alatt. Ahol egy kicsit is lejjebb van az udvar az út szintjétől és nincs megfelelő csatornázás (már miért lenne? :)) ott szintén bokáig, ha nem feljebb ér a víz. A kedvenc jeleneteim egyike, h a főút mentén nemrég felépített hiper-szuper-modern, otthoni színvonalat megütő Ford szalont nem lehet megközelíteni, mert lényegében egy tó közepén található. Csillogva-villogva tükröződik vissza a sok üvegfelület és kirakatban lévő autó a tavacska felszínén. A másik szép látvány, h pár szállodához sem tudnak a vendégek könnyen bejutni, mert a medence átrendeződött a bejárathoz. Azt pedig ne is említsem, h a hónapok óta sok kis khmer fáradtságos munkájával folyamatosan épülő plusz két sáv a főúton szintén eltűnt...

Mindig azt hittem, h az esős évszak júniustól tart kb augusztusig, esetleg szeptemberig. Mekkorát tévedtem! Rendesen utánanézve, megvilágosodtam, h még csak most jön a java! Október a csúcs időszak, esetleg még a november, de addigra már csökkenhet a csapadékmennyiség. Hogy hogyan küzdünk ellene? Kár bárminemű komolyabb erőfeszítést tenni! :) Bárki, aki ilyenkor itt van, ne hozzon esőkabátot, gumicsizmát, esernyőt vagy egyéb önvédelmi eszközt. Szinte minden második bódénál, még ha nem is vág a bolt profiljába, lehet venni nejlon eső elleni zacskót, amit magadra veszel és tökéletesen megvéd. Az ára pedig nevetségesen olcsó. Lábra komolyabb cipő felesleges, úgyis beázik alulról vagy felülről, ráadásul tönkre is megy. Egyszerűbb, ha mindenki marad a vietnami, kétlábujjközébedugós, papucsnál. A helyiek is ezt teszik, érdemes követni őket, elvégre is tapasztaltabbak valamivel. :)
Persze ne ijedjen meg ettől senki, az eső nem esik folyamatosan, néha napokig csak felhők vannak az égen, dörög, villámlik, de semmi nem történik. Majd egyszer csak, ki tudja, honnan leszakad az ég. Vagy mostanában az is egyre gyakoribb, h csak szemerkél az eső és közben süt a nap, és még jól is esik a vízpermet.

Kedves Tárnok, remélem, megválaszoltam a kérdéseid! :) Ha még bármi eszedbe jutna, nyugodtan szegezd nekem! :)

Egy-két kép és videó a helyzet szemléltetésére :)



A Psar Chas (Old Market) melleti híd és a vízállás 
(általában a vízszint a pillérek aljánál szokott lenni, míg most ezek még csak nem is látszanak!)


Parkoló


Bicajos turisták megálltak lefényképezni az úszó utat


Elárasztott udvar


A Siem Reap folyó kilépett a medréből és ellepte a 'rakpartot'


Az előző út folytatása


Wat Bo suli kapuja 
(amíg áll bent a víz, nincs tanítás, de a gyerekek visszajárnak, játszani a vízben)



 Egy út, ami a folyó közelében sincs, mégis víz alá került

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hát igen, köszi az infókat, nagyon jók és részletesek! Ezek szerint izgalmas lesz, és gumicsizmát nem viszünk:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon szívesen, a legkomolyabban mondom, h máskor is! :) Jól esik segíteni! Remélem, olvastad a másik bejegyzésemet is, amit még az előző kommentedhez írtam Pchum Ben témánál. Az is fontos! A pulcsikérdés! :)
    Ma először van nappal is olyan idő, h farmerban és egy vékonyabb pulcsiban közlekedtem. Bár pont ma mesélte nekem egy khmer ismerős, h ahogy hallotta az előrejelzések szerint október közepe után már nem várható sok eső. Így legyen! :)

    VálaszTörlés