2010. május 25., kedd

És lőn világosság!

El is felejtettem Nektek mondani a legújabb jó hírem!!! :) Persze, mert igazából még én sem hiszem el, h ez igaz, de még az is lehet, h tényleg megérjük azt a pillanatot, h Srayongban 24 órás államellátás lesz! Az élet apró örömei! :) Otthon most lehet, h fogjátok a fejetek, h 'jesszus, milyen körülmények vannak itt!" Gondolom, onnan sem könnyű elképzelni ezt a helyzetet, h ilyen még létezik manapság, de valóban a napi 3-4 óra villany Srayongban a maximum. Sőt! Inkább azt mondanám, h az ellátás elég szeszélyes: van, h egyáltalán nincs, vagy csak 1-2 órára, de az is előfordult már, h vki idő előtt tenyerelt rá a központi felkapcsoló gombra és még javában sütött a nap és egyszerre áramunk is lett! Sajnos, így előbb is kapcsolták le. Amit talán még nem mondtam, h minden alkalommal, kb. 5 perccel a végső lekapcsolás előtt kapunk egy rövidke figyelmeztető villanást. Ilyenkor már tudjuk, h elő kell venni a kis kézi lámpásokat vagy beizzítani az autóaksikat! Vaagy nyomás az ágy! :) Nekem ez nagyon tetszik, mert legalább érzékeltetik, h készülj fel a sötétségre! :) De ha minden igaz, mindez a cécó megszűnik június elejétől! Már helyükön vannak a villanypóznák és napközben látni, h a kábeleket teszik fel rájuk, legalábbis próbálkoznak! Wooow!!! Történelmi eseményeknek lehetünk tanúi! Hiszen Srayong nagy település, de sosem gondoltam volna, h ennyire, h már ide is elér a folyamatos áramszolgáltatás! Azt nem tudjuk, h ez mekkora erősséget jelent, például, h a kutunk motorját elbírja-e majd. A jelenlegi nem nagyon. Vagy, h valóban, 100%-an egész nap hozzáférhetünk-e az áramhoz vagy néha-néha kihagy. Úgyh sok még a kérdés és a bizonytalan tényező, de az már jó jel, h elindultunk a kambodzsai városiasodás rögös útján...bár, h őszinte legyek, a bordélyház jelenléte ezt már sejtette! :)

Azt nem tudom, h tudjátok-e de itten nincsen egy erőmű sem vagyis kambo országunknak nincsen saját árama, az egészet importálja! Egy részét, a nagyobbat Thaiföldtől, a kisebbiket Vietnámtól. Fura, nem? Éppen ezért nagyon fel vannak készülve a kis khmerek a vészhelyzetekre. Aki teheti, generátort vesz, ami olyan 2-300 dolcsitól indul, mérettől, teljesítménytől függően. Így, ha hirtelen kimarad az áram, akkor szinte észrevétlenül átváltanak erre a borzasztóan hangos kütyüre. Így van ez itt, Siem Reap-ban is. A legtöbb étterem, szálloda, belvárosi pub, bolt nem teheti meg, h este nem tudja kiszolgálni a vevőit. Pláne, h itt hamar sötétedik, kb. f6-6 körül. Mindig! (Óraátállítás sincs, ennek köszönhetően most már 'csak' 5 órával vagyunk előrébb otthonhoz képest!). A falvakban is a gazdagabb családok berregtetik esténként a generátort vagy akkor, ha esküvő, temetés, esetleg egyéb buli van a házban és nincs állandó áramellátás. A középkategóriás házaknál ott figyel az autóaksi. Ahogy mondtam itt mindenre nagyon fel vannak készülve, így a piacon be lehet szerezni olyan lámpákat, ventillátorokat és egyéb masinákat, amik nem dugaszban, hanem aksira kapcsolható villákban végződnek és ezeket csatlakoztatják rá. Praktikus, mi? :) A Prasat Thomnál lévő éttermekben pedig gázrezsókon főznek a szakácsok, és ha ráesteledik a vendégre, akkor előkapják a gyertyákat és a szúnyogriasztó füstölőket! :) A legeldugottabb falvakban és legszegényebb családoknál pedig nem marad más, mint a korán fekvés és kelés. Mindenki úgy alkalmazkodik, ahogy a pénztárcája engedi!

Nem egyszer volt már olyan, h itt, Siem Reap-ban, a szomszédos építkezés miatt, lekapcsolták az áramunkat vagy a vezeték megrongálódott és napokig vagy jobb esetben órákig nem volt villany. Az egy dolog, h ilyenkor este már vaksötét van a házban, de ez egyben azt is jelenti, h az épület igazi szaunává válik, és szinte nem lehet bent megmaradni! Volt olyan, h a szomszédban lakók, egy ilyen estén, átköltöztek a szomszédos szállodába, légkondira éhezve! :) Mi, tökös magyarokként tűrtünk és izzadtunk! :) De, még mindig jobb, mint Srayongban! Ahol, ha éjszaka ki akarsz menni a mosdóba szigorúan lámpással kell tenned, mert nem a házon belül van a mellékhelyiség, hanem az udvarban, sőt Koh Kerben az emberek a szomszédos bokorba vagy erdőrészbe másznak ki. Éjszaka ez húzós lehet! :) Bmi az utadba kerülhet... :D

Láttam már olyasmit is, egyszer volt ilyen, h fél Siem Reap megbénult, mert nem volt áram! Persze itt senki ne a szállodákra gondoljon, hanem a kisebb magánházakra, boltokra, akik sötétségbe borultak. Mi pont nyomtatni szerettünk volna egy írószer boltban és a tulaj felvilágosított minket, h ez sajna, nem fog menni, mert nincs generátoruk és ő most bizony bezár, mert nem tudja a boltot tovább üzemeltetni. És ezzel nem volt egyedül! Szerencsére az ilyen alkalmak nagyon ritkák!

Így működik ez Kambodzsában. Végülis lehet élni elektromosság nélkül is...de már Srayong sem akar! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése