2010. május 8., szombat

Kulcsemberek

Eszembe jutott, h egyáltalán nem meséltem még nektek két emberkéről, akik nagyon fontos szerepet játszanak az életünkben itt, Kambodzsában. Nélkülük bizony nagy gondban lennék. Az egyik a sofőrünk lenne, a másik a tolmácsunk. Mindketten khmerek és szerepük a mindennapjainkban elengedhetetlen.
(Névtelenségük szándékos)

Tolmácsunk


Ő eleinte a projekt sofőrje volt, de mostanra MAn közvetlen munkatársa lett.
A tegnapi nagy nap volt számára, mert épp harminc éves lett! Szolidan igaz, de szerveztünk egy kis mini ünneplést a számára, bár én kivontam magam ez alól, a gyomorrontásomra hivatkozva. Kapott tőlünk egy röplabdát és egy csuklószorítót, amivel az izzadságot tudja letörölni a homlokáról. Nagyon zavarban volt. Többször is mondta, h nem szokta ünnepelni a születésnapját, még a családjával sem. Halk szavú és visszafogott embernek tűnik. Viszont amint khmer környezetbe kerül, máris elkezd cseverészni, vegyülni. Bár ez úgy tűnik helyi szokás. A külföldiekkel mindig tartják a két lépés távolságot, egymás között pedig, bmennyire is ismeretlen a másik, másodpercek töredéke alatt fesztelen beszélgetésbe kezdenek. Hihetetlen kapcsolatrendszerük lehet, mi ezt nem is érthetjük. Otthon ez teljesen másképp működik, sokkal tartózkodóbbak vagyunk egymással szemben, talán mondhatnám, h bizalmatlanok. Ezt itt nem érezni a khmerek között. Én legalábbis kívülálló szemmel mindig azt látom, h van közöttük egy láthatatlan összetartó kapocs, aminek köszönhetően bhol bkivel képesek pillanatok alatt kapcsolatot teremteni. Nehéz ezt megmagyarázni. Talán jó példa az összetartásukra, h mindenben van helyi és 'barang' ár. Te, mint külföldi sosem fogod ugyanazon az áron megkapni a helyi éttermekben és piacon az ételt vagy árut, mint egy khmer. Neked kapásból minimum 10szeres árat mondanak, és ha lealkudod, ők még akkor is nagyon jól járnak. Vagy akár a tuktukos, a helyit van, h ingyen is elviszi bhova, a turistának pedig 5-6szoros árat mond. Sikerült megint jól elkanyarodni a témától! :) Szóval a tolmácsunk! Ő az, aki mindig velünk jön Srayongba és Koh Kerbe, segít a helyiekkel kommunikálni. Nagyon ritkán kérdez tőlünk, akár a munkával, akár az életünkkel kapcsolatban, míg én az elején sokszor agyon nyaggattam a hülye kérdéseimmel a khmerek szokásairól. Ő megelégszik azzal, amit mondunk neki. Bár az utóbbi időben, talán ahogy egyre többet vagyunk együtt kezd oldódni és van, h javasol is, h mit ne vagy, hogy csináljunk másképp, mert ez így itt nem illendő. Sőt, ő az, akivel együtt iszogatni szoktunk a falusi estéken és meg kell hagyni, nagyon jól tartja a tempót! :) Látszik, h belevaló srác, csak ezt az oldalát még nekünk nem meri mutatni! :)
Tudjuk róla, h nagyon szeret röplabdázni, és ha van egy kis ideje kimegy a barátaival játszani a pályára. Ezért kapta a labdát szülinapjára. Amúgy a röpi szinte nemzeti sport. Minden khmer imádja és sok helyen még fogadni is lehet a csapatokra.
Kedves tolmácsunk még szabad préda! ;) Bár a meg nem erősített hírek szerint megvan a kiszemelt áldozat, csak még folyik az egyezkedés az esküvőt illetően. Talán már mondtam, h a fiúnak kemény pénzeket kell kifizetnie a lányért a családnak (1000-4000 dolcsi körül), h elvehesse feleségül. Ez fedezi majd a hepajt, azt a soknaposat! :) Már az autóját el is adta, h összeszedje a pénzt. Úgyh magyar fiúk, érezzétek szerencsésnek magatokat! ;)
Amit még tudni kell róla, h nem egy hagyományos khmer abból a szempontból, h mindig nagyon rendben van. Odafigyel magára, ápolt, tiszta, csinosan öltözködik. Nagyon jól beszél angolul! 
Azt hiszem MAn nevében is mondhatom, h igazán megkedveltük ezt a fickót!

Sofőrünk


Ő még friss a csapatban, május elején csatlakozott hozzánk, de már olyan, mintha hónapok óta velünk dolgozna. Őt vettük fel a tolmács helyére. Kivételes figura! Mindig mosolyog és vidám! Sokkal nyitottabb és közvetlenebb, mint elődje. Egyszerűen más személyiség. De abban hasonlítanak, h ő is mindig nagyon odafigyel magára. Reggelente tornázik, h izmosodjon és ő is röpizik, ha van ideje. Azt látom rajta, h kényesen ügyel az étkezésekre, h mindig reggelizzen, ebédeljen, vacsorázzon, és büszkén, olyan pocaksimogatósan, mondja, h ez fontos az egészségének. Ami a legmeglepőbb, h keresztény! Ez nagyon ritka, a khmerek 90%-a tuti buddhista! Teljesen más szellemben nevelkedett, mint általában a többi helyi. Zavarja, ha azt látja, h vki lustálkodik ahelyett, h dolgozna, vagy nem végzi rendesen a dolgát. A házasságot pedig úgy képzeli el, h egy olyan lányt vesz el, akit szeret és tudja, h összeillenek, h működne a kapcsolatuk hosszú távon is. Ezt pedig az együttéléssel szeretné tesztelni, amit itt még mindig elég ferde szemmel néznek (a lányokat, akik csak úgy együtt élnek egy férfival papír nélkül még a városban is sokszor romlott erkölcsűnek tartják). Panaszkodik, h a helyi lányoknak csak a pénz a fontos és nem nézik azt, h milyen lelkileg a másik, csak a külsőségekkel foglalkoznak. Mikor meséltem neki, h nálunk hogy működnek a kapcsolatok vágyakozva kiáltott fel, h szeretne Európában élni! :) Nagyon értékes emberke és hiába ilyen rövid ideje van velünk, már a szívünkbe lopta magát! Nem csak emiatt, de nagyon segítőkész és ha szükségünk van vmire, akkor általában van egy tippje, h hol szerezhetjük be és ráadásul alkudni is segít!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése