2010. február 18., csütörtök

Let's tuktuk!

Vmelyik nap biciklivel közlekedtünk a városban MAn-nal és akkor ihletett meg a helyzet, h ezt meg kell osztanom veletek. Kis pontnak éreztem magam a forgatagban. A nagy buszok és óriási terepjárók komótosan haladtak el mellettem. Először csak az orruk bukkant fel mellettem, majd szépen lassan a törzsük és végül elhajtottak mellettem, mint egy bálna a moszathalacska mellett. Ekkor éreztem, h elérkezett az idő, h mindenkit beavassak a siem reapi közlekedés rejtelmeibe. Ugyanis nem mindennapi! Legalábbis, számomra szokatlan és új 'szabályokat' véltem felfedezni. Lehet, h igazából így van ez jól és nálunk túl sok a megkötés! A végén, majd mindenki eldöntheti! :) Én megadom a háttértudást.

Alaphelyzet egy hétköznapi napon a siem reapi utakon:
teherautó - egy-kettő lézeng,
biciklis - nem vészes, bár több, mint nálunk, de nincs tele velük az út
(légkondis!) túrista busz - elég sok, tele japókkal,
személyautó - több mint busz, de még mindig kevesebb, mint nálunk,
terepjáró (dromedár) autók - na hát kérem, szép is lenne, ha nem egyik követné a másikat,
motorbicikli - Olaszország elbújhat az itteni mennyiség mellett,
és végül, de nem utolsósorban: TUK TUK! Igen! Ez az igazi és egyedi szereplője itt az utaknak, ebből van a legtöbb, bárhova mész, mindig beléjük botlasz - a mi taxisaink isten ments', h tanuljanak tőlük! :)

Röviden az itt betartandó közlekedési szabályok bátor, kísérletezni vágyó külföldiek számára:

1. Nyitott szemmel járj! Sosem tudhatod, éppen melyik irányból cikázik be eléd, melléd egy motoros, tuktuk vagy biciklis.
2. Aki a nagyobb az a nyerő! Tehát a busz a legmagasabb erő, bhol vagy, övé az elsőbbség, szépen vársz, amíg kifordul, vagy megelőz, vagy spurizol előle, ha hangosan ráddudál! Utána jön a terepjáró majd a többi pórias közlekedési eszköz.
2. Dudálj, ha kanyarodsz, és jelezni akarod jelenléted vagy szimplán, h menjenek előled! Itt is érvényes, h akinek mélyebb a duda hangja vagyis valszeg nagyobb a jármű, azé az elsőbbség, tehát megint kezdődik a sor: busz, terepjáró és mindenmás.
3. Mindebből következik, h itt a jobbkézszabály nem létezik.
4. A körforgalommal még barátkoznak. Ha nagyobbra építették, értik, h mit kell csinálni, ha kisebbre, akkor meg a "minek körbemenni, ha előbb is le lehet kanyarodni!" elvet követik.
5. Piros lámpánál motorosok figyelem! Ha már nincs más választás, mint megállni, kötelezően előre kell nyomulni a többiek közé és felvenni a halraj pozitúrát. Igaz ez, a tuktukra és a biciklire is.
6. Busz és terepjáró vezetők figyemébe ajánlom a lassan-komótosan haladást, az úton sok a kishal! Főleg piros lámpánál legelől!
7. Egy khmerben átfutó kósza gondolat: "A fehér ember felfestett fura fehér csíkokat keresztbe az úton, de hogy minek??"
8. Gyalogosak számára hasznos tanács lehet: úton csak akkor menjenek át, ha kellően körbenéztek és még akkor is finoman, senki nem fog megállni, h átengedje őket! Az úton a gép az úr, jobb erre figyelni! :) A zebra jelentéséről foggalmuk sincs!
9. Ha úgy érzed változatosságra vágysz és történetesen motoros vagy v biciklis, netalántán üres tuktukos, menj forgalommal szemben! Úgy mindig könnyebb érvényesülni.
10. Az út tele van meglepetésekkel: közlekedési eszközök végtelen mértékű kihasználásának lehetsz szemtanúja: terepjáró platóján és motoron annyi embert kell bepréselni, amennyi elvileg nem férne el...de itt, Kambodzsában, hatékonyak vagyunk és kicsik! Gázpalack, ketrecben kismalacok (egymás hegyén-hátán) szállítása motoron, matrac szállítás (nem összegönygyölve, hanem egészben!) autón.






Ami pozitív, h a vannak közlekedési lámpák, szerencsére (!), amiknek köszönhetően, legalább minimálisan kiszámítható, h ki-mikor merre megy. Bár erről eszembejut egy 11. szabály, miszerint jobbra kanyarodásnál tök mindegy, milyen színű a lámpa, mehetsz!

Sőt van egy 12. is! Ha kisebb a járműved és feltorlódtak a többiek (pl. piros lámpánál): légy kreatív! Nem muszáj a sorban állni és várni! Tessék letérni az útról és kerülni! (itt nincs járda vagy útpadka). Ebből jön egy 13. szabály, úgy tűnik a khmerek, még nincsenek nagyon hozzászokva  lámpákhoz és, h türelmesen ki kéne várni a zöld jelzést! Taktikusan lelassítanak a lámpa előtti métereken, bmivel is vannak, h nehogy megállásra kerüljön a sor és mire a lámpához csorognak épp zöld jön! Szeretnek haladni! Gondolom, épp ezért is van, h nem nagyon állnak meg a 11. pont esetén sem.

Egyéb észrevételek:
Autó márkákban itt a Lexus és a Toyota a legmenőbb, természetesen, csakis terepjáró típusban! A lényeg, h nagy legyen és hatalmat sugárzó! Uralni kell az utakat! Nincs kec-mec!

A motor a legveszélyesebb, nagyon tudnak száguldozni! Bár ezt leginkább csak este tehetik meg, amikor az utak is üresebbek. Ami viszont újszerű volt számomra, h a motorosok taxisok is! Fel lehet szállni némelyik mögé és elvisznek, ahova kéred. Ez a leggyorsabb módja a közlekedésnek itt! Sőt volt már olyan, nagyon vicces volt, h mi is így mentünk be a belvárosba! :) Ami úgy nézett ki, h elöl ült ugye a motoros khmer fiúcska, MAn kedvesen bepakolt kettőjük közé, így ő mögém ült. Elég mókásan nézhettünk ki! :) De meg kell dícsérnem a srácot, aki vezetett, nagyon ügyes volt és egyáltalán nem hajtott gyorsan! Tény, h eltartott pár napig, mire Andris rávett, h ráüljek egy motorra. Persze, ebben az esetben inkább kisebb robogókra kell gondolni.

A tuk tukosok viszont a legérdekesebb mind közül! Ez egy teljesen külön világ! Ahogy már meséltem, az alku itt is alap! De a vicc, h rozogábbnál, rozogább a motorjaik vannak, amikhez csatlakoztatják az utasszállító kis szekérszerűségeket. Olyasmi, mint a riksa. Vmelyik este, olyan lassan haladt velünk a tuktuk, h attól tartottunk bmelyik pillanatban leállhat! Jó, 4-n ültünk benne, nem lehetett könnyű, de komolyan mondom, h lépésben érkeztünk meg a célhoz.
A sofőrök általában csak nagyon alap szinten beszélnek angolul és a várost többnyire szállodanevek szerint ismerik, plusz Angkort. Ha kéred, egész napra kibérelheted őket és elvisznek angkornézésre! :)  Érdekes, h onnantól kezdve, h az egyiknek megvan a fuvarja vagy legalábbis a jelöltjei erre, a többiek odasereglenek és segítenek neki alkudni és a cím elmagyarázásában is, ha bizonytalan. A legjobb, mikor vak vezet világtalant és ahányan vannak, mindenki más irányba mutat! :) Végtelenül jól szórakozok rajtuk! Az utak mentén állnak rendszerint és szólítgatnak, h "Sir, Lady! Tuktuk?" "Do you want a tuktuk?". Sokszor mire az utcán végigmész, elfog a szédülés a sok fejrázogatástól. Az ügyesebbek viszont már azt csinálják, h az éttermek körül ólálkodnak és kifigyelik, ki-mikor végez, aztán lecsapnak! A legélelmesebbek, pedig belecsempésznek vmi egyedit a tuktuk dizájnjukba: láttam már Rock 'n' Roll tuktukot ( ez volt kifüggesztve az oldalára) = egy rádión raeggee zene ment (no comment :)) és a hátsó rész fel volt díszítve karácsonyfa égőkkel, amik villogtak. Így kell ezt kérem szépen, ha vki szeretne kitűnni a tömegből! :)

Tuktukos fuvarra várva siestázik :)



Tehát többnyire mókásak a helyzetek, mert baja nagyon ritkán esik bkinek is! Láttunk már olyat, h vki eldőlt a motorjával és azonnal megrohanták az emberek, h segítsenek felállni, de aztán a pasi, mintha mi sem történt volna, ment tovább!
A nagyobb járművek valóban óvatosan haladnak, nem száguldoznak, pont amiatt, h nagyon sok a náluk kisebb szereplő az utakon.
Ami jó itt, a városban, h a nagyobb utak már le vannak aszfaltozva. Vidéken viszont, ez nem nagyon jellemző és elég poros a közlekedés. Sokan maszkot viselnek a motoron vagy a biciklin.

Ami pedig a legszembetűnőbb nekem, h itt nics ordítozás, anyázás és veszettül dudálás vezetés közben. Mindenki igyekszik eljutni, ahova szeretne és próbál meg érvényesülni, ezt pedig elfogadják békésen, türelmesen! Vhogy ez így is van rendjén, nem? :)

5 megjegyzés:

  1. Na akkor kommentálom a lényeget is! :D

    Toyota: pipa :D
    Kedvenc mitfahrer: Továbbképzésen ezek szerint!
    Addig is Doubledeckker foglalja a helyed!
    A Muffin is befigyel! :D
    És végül a Kocka felügyeli a rendet! :D

    Puszi,
    ps: Itthon vizsgázol a 13 szabályból!

    VálaszTörlés
  2. Julcsi, röhögni fogsz, de magamhoz híven eltartott vagy 5 perc tekervényeröltetésbe, mire rájöttem, mit is üzensz! :DDDD Nagyon jó!!! :)

    Zoli: Látod, az még nincs! :) De ami késik, az jön! ;)

    VálaszTörlés
  3. Látod látod a Sokáig tartott! mondatot először csak az újabb bejegyzésre való várakozásnak szántam! De akár azt is mondhatjuk, hogy ismerlek! :P

    VálaszTörlés